Ал Кайда призовава към отвличане на чужди граждани в Афганистан


Представител от ръководството на терористичната групировка "Ал Кайда" призова талибаните да стартират кампания по отвличането на чуждестранни граждани в Афганистан, за да принудят американските сили да преговарят за размяната на пленници, предаде Ройтерс, позовавайки се на австралийските медии.

Директивата е била издадена от високопоставения съветник на "Ал Кайда" Мустафа Хамид, познат и като Абу Валид ал Масри, противопоставяйки се на държането на затворници в американската база Гуантанамо в Куба, посочва бившият анализатор по въпросите на контратероризма Леа Фарел в австралийско издание.

Фарел, която е работила за австралийската федерална полиция, заяви, че е открила документ на "Ал Кайда" в Интернет, докато е довършвала докторска дисертация за "Ал Кайда" в университета "Монаш" в Австралия. Документът "Американският войник в Афганистан - първата стъпка за освобождаването на всички затворници във войната срещу тероризма" разисква въпроса, че залавянето на войник на САЩ по-рано тази година може да се използва като прецедент в кампанията за отвличането на западни граждани, за да се преговаря за освобождаването на талибани и членове на "Ал Кайда". /БГНЕС