Гроздолечение


Гроздето е сред най-богатите източници за жизненост и здраве. Щедрият сезон на гроздето е есента, та чак до ранна зима. Това е най-подходящото време за гроздолечение.
В наши дни в света има повече от 5 хиляди сорта грозде. Голяма част е само за вино и други алкохолни напитки, но немалко от тези сортове са и за пълноценно хранене. Експерти по здравословно хранене напомнят, че още Хипократ е изпитвал колебания при определянето кое е по-полезно и по-лековито - медът или гроздето. И все пак той решил, че гроздето е "цар на плодовете" и пръв е описал лечебните му качества.
А днешни италиански специалисти предлагат сравнително лесна за изпълнение гроздодиета за няколко дена в борбата срещу излишното тегло и за регулиране на обмяната на веществата. Първо трябва да се замени едно хранене с 250 г грозде или 300 г гроздов сок. Ако се чувствате гладни на обяд с почивка от 20-30 мин., може да повторите порцията грозде и да поемете още 250 г около 16 часа. Трябва да вечеряте нормално с други продукти. На другия ден можете да увеличите количеството на гроздовата закуска около 16 часа. Вечерята да ви е обичайна без грозде. На третия ден няма да консумирате след обед помощната гроздова закуска, но обядът да ви е само от плодове. На четвъртия ден можете да замените и сутрешната закуска само с грозде. И така останете три дена на две плодови хранения-Разбира се, тази диета и други видове редовно хапване на гразде трябва да се избягват от диабетици.
Гроздето е особено полезно за заболявания на жлъчката, черния дроб, храносмилателните разстройства. Този плод на слънцето е богат на витамини и минерални вещества, етерични масла и глюкоза и затова особено се препоръчва за сърдечни заболявания, за борба със затлъстяване, за нормализиране на обмяната на веществата. Доказано е, че с грозде може да се нормализира и сънят.