Защо кестените са полезни ?


Какво трябва да знаем за кестените?

Подходящи са за диета при някои нарушения на храносмилането. Обикновеният кестен не притежава глутен/хранително вещество което се лепи по хранопровода и червата/, има високо съдържание на калиеви и фосфорни соли, умерено на магнезиеви и ниско на натриеви соли, това го прави подходящ при хранителен режим след прекаран инфаркт на миокарда.

Алкалните соли регулират алкалнокиселинното равновесие на организма.Полезни са при рахит, възпалителни болести на пикочната система и бъбреците.

От изсушените им листа се прави настойка срещу простуда и кашлица.

Начини на приготвяне за консумация:

Печени: Прави се разрес в горния им край, след което се пекат на предварително загрята фурна/около 180 градуса/около половин час.

Варени: Заливат с вода малко над нивото, до което са и се варят около 30 мин. Щом започнат да се напукват, вече са готови. Сервират се разрязани на две.