Друга съставка, забранена в някои страни (напр. Великобритания и Канада), е Olestra - синтетичен заместител на мазнини, който може да бъде намерен в картофения чипс.
Службата на храните и лекарствата (FDA) преди десет години позволи на производителите на храни да не предупреждават потребителите за страничните ефекти на Olestra. Такива като например, спазми и диария. При това въпреки факта, че са получени над 20 000 жалби от американците за Olestra.
В популярните напитки като Mt. Dew се използва бромирано растително масло (BRM) което е забранено в повече от 100 страни, защото може да предизвика почти всички заболявания на щитовидната жлеза, включително рак. BRM също се добавя към много зърнени продукти.
В някои видове хляб се съдържа аzodicarbonamide, който причинява астма и е забранен в Австралия, Великобритания и повечето европейски страни. В Сингапур, за използването му в хранителни продукти могат да получат 15 години затвор и глоба от половин милион долара.
Най-често срещаните "лоши съставки" са бутилхидроксианизол и бутил хидрокси толуен, които могат да бъдат намерени в много американски продукти: зърнени култури Post, Kellogsi Quaker, ядки Diamond Ядки, бисквити Chex Mix, дъвки Wrigley е, Trident, Bazooka, Bubble Yum и по много други начини. Тези химически вещества, получени от нефт могат да причинят рак при плъхове. Не е изненадващо, пише Daily Mail , те са забранени в Япония, Великобритания и няколко други европейски страни.