Премахване на тумори с кибернож, без операция


Чрез радиационната хирургия могат да се премахват туморни образувания без операция. В информационния център в Пловдив постоянно звънят хора засегнати от коварната болест. Т. н. кибернож е в основата на процедурата. Одобрените пациенти биват съпровождани до онкологичната клиника в Анадолския медицински център. Интересът към киберножа е много голям, вече има изпратени 150 човека. Роботизираната систева "CyberKnife" за радиационна хиругия е единствената в света предназначена за лечение на тумори където и да е в тялото със субмилиметрова точност. Може да се третират образувания, които са недостижими за обикновените хирургични интервенции. Лечението трае 3-4 дни по 50-60 минути. Недостатък на киберножа е, че образуванието трябва да бъде до 3 см. При по-големите размери, специалистите преценяват дали химио или лъчетерапия могат да намалят размерите.
Анадолският медицински център работи в стратегическо сътрудничество с Института"Джон Хопкинс", който оглавява класацията "USNews&WorldReportTs". С кибернож разполагат само още 5 болници в Европа, но турската е пионер в радиационната онкология и тук на обучение идват много специалисти от ЕС.
При киберножа няма болка, лягаш и нищо не усещаш. Нашата НЗОК няма сключен договор с анадолския център, който иначе работи с много здравни каси в европейските страни.
Най-честите образувания заради които българки търсят турския център са на гърдата и матката. Мъжете пък ходят до Турция заради рак на белия дроб, панкреаса и дебелото черво. Всеки който желае да се свърже с АМЦ, трябва да се обади в Здравния център в Пловдив и да изпрати епикриза, преведена на английски език, а по възможност - и снимки от скенер или ядрено - магнитен резонанс. До 24 часа се получава отговор какво лечение е необходимо.