Zen download free film

## Режисьор : Такахаши Банмеи
## В ролите : Накамура Кантаро, Учида Юки, Мураками Джун, Кора Кенго, Фудживара Тацуя, Джън Тиен Юн и др.
## IMDB : Линк към IMDB
## Официален сайт : Линк към официалния сайт
## Държава : Япония
## Година : 2009
## Времетраене : 127 минути
## Субтитри : Благодарение на Ragnos
## Резюме : Филмът проследява живота на дзен-будисткия монах Доген Дзенджи по време на бурния период Камакура. Родителите на Доген умират, когато той е съвсем малък, и последното желание на набожната му майка е той да насочи цялата си сила и способности към добруването на хората. Преживяната смърт на родителите му, дава на Доген рядкосрещано проникновение върху естеството и самата природа на живота, което по-късно му помага да постигне висше ниво на духовен мир и просветление. С тези си необикновени качества, той постепенно разпространява своя метод на медитация и ученията на "Истинския будизъм" из цяла Япония. По пътя си Доген среща много хора, всеки от които с различни истории, страхове и копнежи. Посвещавайки ги в тайните за откриване на Пътя, чрез постепено освобождаване от оковите на ума, Доген успява да докосне сърцата им, за да видят какъв може да бъде смъртният свят, ако го погледнем с други очи.
## Допълнително : "Дзен не е секта; не е религия, а начин на мислене, състояние на ума." - това е казал Шестият патриарх, проповядвал в Китай, когато веднъж го попитали "Вярно ли е, че ако повтаряш молитвено името на Буда, ще се преродиш в Западната земя, земята на Буда?".
Основна добродетел в Дзен е скромността. Трите големи гряха са алчност, гняв и незнание. Затова няма много дзен-литература. Защото никой не иска да си присвоява образ на учител. Буда е учил, че който има образ (представа) за себе си, не живее в истинската реалност. Реалността са нещата сами по себе си и реалността става видима чрез медитация. Медитацията е врата. Медитацията не трябва да бъде много, но не и малко. (откъс от статията "Дзен литература", на Димитър Събев)
## Снимки от релийза :