Предлагат нов праг за пенсионирване при жените


Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов заяви, че трябва да се изравнят годините за пенсионирване при мъжете и жените.

Той заяви също, че ще има намаляване на персонала в държавния сектор, но целта е за тези, които останат, възнагражденията да бъдат увеличени. Предвижда се и оптимизиране на работещите в социалното министерство.

Работата на Иснпекцията на труда е занемарена. Ще има драстични промени и тези, които не желаят да работят, ще бъдат отстранени, предупреди министърът.

По отношение на минималните доходи Младенов каза, че следващата година ще има преговори и нова политика за доходите и пенсиите.

Социалният министър каза, че за хората, които се пенсионират след 1 януари 2010 г., на практика няма да има таван на пенсиите. Според него това е единственият начин да бъдат мотивирани сегашните работещи да се осигуряват на реалните доходи, които получават. Таванът на останалите пенсии ще се обсъжда в средата на 2010 г., допълни Младенов.

"Заплати няма да намаляваме", подчерта той. Според него най-тежкият проблем в момента е с безработицата.
Според министъра ще се наблегне на проблема - САПАРД, ОП "Човешки ресурси" и ефективно използване на бюджетните пари за нови работни места.