полезните храни
Зеленият грах
Зеленият грах има високо съдържание на белтъци-най-високо от всички наши видове зеленчуци/6,7 г в 100г/, което е почти три пъти повече, отколкото в карфиола, и пет пъти повече, отколкото в салатките. Тук е ценно веществото лецитин, което има благотворно влияние върху нервната дейност. Особено високо е съдържанието на витамин РР, а също така и на витамин С-21 мг/ 100гр. От минералните вещества най-важно е съдържанието на калий и фосфор.
Хранителната стойност на бобовите зеленчуци е сравнително добра. Тя идва от високото съдържание на белтъци, въглехидрати и витамини от групата В. Съдържанието на витамин С не е от най-високите , но не е и ниско-17мг/100г. Благоприятно високо е съдържанието на несмилаеми влакнести вещества и особено на пектин, които влияят благотворно върху нивото на холестерола в кръвта.
Зеленият грах е богат на желязо и минерали, които подхранват енергийно клетките, затова се препоръчва при умора, анемия и за подсилване на имунитета.
Присъствието на естествените вещества-пурини, не се препоръчва при хора страдащи от подагра и заболяване на бъбреците.