ОЛАФ ще възстанови субсидирането на проекти за 10 млн. лева по САПАРД


200 души ще бъдат назначени допълнително в ДФ „Земеделие“, за да ускорят обработката на проектите, заяви земеделският министър Мирослав Найденов по време на съвместно заседание на парламентарните комисии по земеделие и гори и по европейски въпроси и контрол на европейските фондове. Заплатите на новоназначените служители ще се изплащат като техническа помощ по Програмата за развитие на селските райони.

Найденов съобщи, че към момента ще бъде възстановено субсидирането по 19 от 98 проекта по САПАРД, който бяха разследвани от ОЛАФ. Общата стойност на тези проекти е приблизително около 10 милиона лева. Останалите проекти все още са на етап разследване и изчисляване на точната сума, която би могла да бъде възстановена. Общо одобрените проекти по САПАРД са 3509 на обща стойност 1 милиард 376 милиона лева.

Остава да бъдат изплатени средствата по още 301 проекта като 106 от тях са на общините по публичните мерки от програмата. По 31 проекта общинските поръчки са обявени за нецелесъобразни и са изпратени в Агенцията за държавна финансова инспекция, за други 46 проекта вече има одобрена обществена поръчка. От 195 честни неизплатени проекта за 164 ЕК възстанови плащанията на обща стойност над 81 милиона лева. 27 са по „Агроекология“ и за тях ще бъдат изплатени приблизително 300 хиляди лева, а четирите други проекта са към „Групи производители“ и са на обща стойност около 138 хиляди лева.

Найденов уточни, че в момента работна група подготвя промени, за оптимизиране за Програмата за развитие на селските райони след края на тази година. Директорът на ДФ „Земеделие“ по време на заседанието заяви, че експертите на фонда могат да приключват седмично по 15 – 20 проекта по САПАРД, ако бенефициентите представят изискваните от тях документи в срок. /БГНЕС