Не купувайте лекарства и хранителни добавки по Интернет


Опасно е купуването на лекарства и хранителни добавки по Интернет - това предупреждават от Изпълнителната агенция по лекарствата. Често цените там са по-ниски, но това на практика означава, че производството или доставката е нелегална и продуктът може да съдържа вредни за здравето вещества или да не е съхраняван правилно.

Агенцията вече има т. нар. "сърф" инспектори, които следят в интернет за незаконни сайтове за медикаменти и добавки. В интернет-сайтовете най-често се предлагат препарати за отслабване, за повишаване на потентността, за помпане на мускули, а сега - в началото на учебната година, и за по-лесно учене и запомняне. Обещава се бърз резултат от продукти, които уж са абсолютно безвредни.

Доц. Жасмина Мирчева - изп. директор на Изпълнителната агенция по лекарствата каза: "Наистина това е една среда, която е толкова достъпна и младите я приемат като най-вярната среда за информиране, но нека да знаем, че тези неща се пишат с промоционална цел и има лица, които извършват тази търговия с цел да реализират по-лесни печалби, защото е по-трудно да поддържаш аптека, да плащаш на професионалисти, да минеш през иглени уши, за да регистрираш аптека, лекарства, отколкото да го направиш по Интернет."

Често в Интернет се предлагат андрогенни препарати за подсилване на мъжката потентност уж на билкова основа и на по-ниски цени от популярните медикаменти. Всъщност това е начин да се заобиколи защитният патент на лекарствата и често тези продукти са нелегално произведени в страни от третия свят.

Няма гаранция, че съставките, описани на етикета, се съдържат в таблетките, нито дали няма вещества, вредни за здравето в тях. Често самите таблетки са разпрашени, което означава, че не се произвеждат в добри условия. Но дори и истинските лекарства за тази цел в аптеките се отпускат срещу рецепта и се приемат под наблюдение на специалист, защото крият риск за сърцето.

"Светът забранява търговията с лекарства не случайно по Интернет, включително на хранителни добавки, пак не случайно, защото това е особено рисково. Там се крие риск да бъде доставено по неправилен начин, съхранявано по неправилен начин и закупено от неизвестни производители", каза още доц. Мирчева.

Инспекторите от Изпълнителната агенция по лекарствата са поръчвали хранителни добавки на сайтове в Интернет и те са им били доставяни по пощата или от куриер, който също ги получава по пощата, без да знае кой стои зад сайта, откъде се снабдява и как се съхраняват продуктите. На такъв сайт може да се поръча хормон на растежа в инжекционна форма, например, и анаболи за трупане на мускулна маса, но прилагани без контрола на медицинско лице, те носят риск от спиране на сърцето.

Доц. Жасмина Мирчева каза още: "Лекраства и хранителни добавки не могат да бъдат разнасяни от врата на врата. Много от нещата, особено за деца, трябва да бъдат специално съхранявани, дозирани, не може да се остави това да бъде разпространявано от кой да е. Имаме случаи, когато във фитнес центрове се предлагат добавки, а те всъщност са лекарства."

Лабораторно е установено, че в иззети препарати, предлагани като безобидни билкови екстракти, се съдържат рискови за здравето химически вещества, неописани в листовката и на етикета. Акции на Изпълнителната агенция по лекарствата са довели до закриване на опасни сайтове, регистрирани в България, но постоянно в Интернет се явяват нови и нови. Опасността е глобална.

"Един тийнейджър може да сърфира и да попадне на сайта, поддържан в Канада", каза още доц. Мирчева. Затова от Изпълнителната агенция по лекарствата разчитат хората да бъдат по-отговорни към своето здраве и да купуват лекарства и дори хранителни добавки само от аптеките или от лицензираните магазини под контрола на здравните институции./БНТ - БГНЕС