Мистерията на живота - какво си мислим, че знаем? Една книга, която ще промени представите ви за животa, светa и всичко останало


Вселената е необуздана и непредсказуема, но изпълнена с потенциал. Защо тогава възгледите ви за вашия собствен живот са толкова ограничени?

Смятате ли наистина, че сте длъжни да ходите на една и съща работа всеки ден, да изпълнявате едни и същи задачи, да мислите по един и същи начин, да изпитвате едни и същи емоции? Помислете отново.

Отчасти документално и отчасти - измислено пътешествие, хитовият филм от 2004 г. „Мистерията на живота" преформулира възгледите на човечеството за живота и начина, по който хората го изживяват.

С коментар от най-изтъкнати световни физици, невролози, религиозни учени, биолози и лекари, филмът задълба надълбоко в най-интригуващите въпроси около квантовата физика, духовността и смисъла на живота, и тяхното отношение към нашите възприятия, убеждения, мисли и самото съзнание и ум.

Сега, в тази последвала филма книга се поставят на разискване още загадки на съществуването и се предлагат инструменти, чрез които човек може преразгледа своя живот и да придобие ново разбиране за своята връзка - и вътрешна сила - с вселената.

Защо сме тук?

Какво е Бог?

Какво са емоциите?

Какво е душата?

Това не е книга на еднозначните и окончателни отговори. Това е книга на разширяващи съзнанието въпроси, които ще ви окуражат да изследвате себе си и своя живот извън границите на собственото си ежедневно съществуване.Ще откриете, че можете да създавате своята реалност, ново съществуване и нов начин на мислене.

Този филм бе само началото на пътешествието. Тази книга прилага идеите, понятията и вижданията на „пренасочващата съзнанието" наука като отправна точка, от която да изследва основите на новата парадигма, квантовата физика на нашите вътрешни процеси и външните граници на познатата ни вселена.

Поразителните открития на квантовата физика сочат друго. Днес сме наясно, че квантовата физика въздейства с ефекта на вълната върху начина, по който възприемаме реалността.

Тази промяна в парадигмата на начина, по който създаваме реалността, е илюстрирана в "Мистерията на живота". Традиционният модел на атомния строеж беше ясен и лесен за разбиране. При него атомът се изобразяваше с ядро, състоящо се от протон и неутрон. Електронът кръжи около ядрото по повече или по-малко елипсовидна орбита и по един напълно предсказуем начин.

Но когато квантовата физика започна да се вглежда по-внимателно в този модел, ние научихме, че всъщност електронът не се държи точно по този ясно определен начин.

Вместо да следва разумния математически модел, който току-що ви описах, електронът всъщност прави нещо далеч по-интересно, макар и малко трудно за осмисляне. Според квантовия модел електронът се движи по вероятни орбити, като решава коя предвидима орбита ще избере само когато го наблюдаваме.

В момента на ангажиране на съзнанието ни с движението на електрона, той се материализира здраво в тази реалност. В резултат от взаимодействието си с нас, електронът "избира" от сферата на безкрайните възможности онази вероятност от орбити, в която сме го ограничили с нашето наблюдение.

С други думи, той преминава от едно привидно непредсказуемо поведение на вълна към такова на частица от реалността, когато го разглеждаме по този начин.

Сега разбирате ли колко важно е нашето наблюдение? Когато съзнанието ни влезе в това уравнение, казва се, че то разпада вълната (или по-точно разпада се функцията на вълната).