Медведев даде 3 месеца на властите да се справят с алкохолизма


Руският президент Дмитрий Медведев даде на служителите си тримесечен срок, за да въведат по-стриктни ограничения в опит да бъде намалена злоупотребата с алкохола, предаде Ройтерс. Миналия месец Медведев определи алкохолизма като "национално бедствие", което вреди на общественото здраве и спъва икономиката и призова обществото да се обедини в борбата с него. Русия има един от най-високите проценти на консумация на алкохол, което се отразява на продължителността на живота.

По официални данни само 40% от завършилите училище тази година ще достигнат пенсионна възраст от 55 г. за жените и 60 г. за мъжете. Предишни опити да бъдат въведени ограничения на консумирането на алкохол, включително широката кампания, предприета от последния съветски лидер Михаил Горбачов през 1985 г., донесе слаби практически резултати и срина популярността на правителството.

Днес Медведев нареди на премиера Владимир Путин да въведе нови ограничения върху рекламите на алкохол и да позволи на местните власти да забраняват продажбите на алкохол на определени места и в определено време през деня. Освен това руският президент предлага глобите да бъдат заменени с наказателна отговорност за продавачите на спиртни напитки и бира на лица под 18 г., които нямат право да купуват алкохол.

Медведев нареди също така на правителството да инициира нови мерки, ограничаващи незаконното производство и продажба на спиртни напитки. /БГНЕС