Иманяри обжалват условна присъда на Окръжния съд в Търговище


Братовчедите Хюсеин и Хасан Караали от с. Ябланово, Сливенска област обжалваха пред Варненския апелативен съд условната присъда на Окръжния съд в Търговище, наложена им заради иманярските набези над археологически паметник на културата в землището на с.Голямо Църквище, общита Омуртаг, съобщиха за „ДНЕС+” от пресцентъра на институцията.

Първоинстанционният съд е признал вината им затова, че на 22 януари тази година в съучастие като съизвършители, без разрешение извършили теренни археологически разкопки на археологическия комплекс, селищна могила и укрепление в местността „Попски чаир„. Наказанието за всеки един от братовчедите – иманяри е година и половина „лишаване от свобода”, отложена с 3 години изпитателен срок, както и по 5000 лв глоба.

Хюсеин и Хасан се препитавали с иманярство и се оказали напълно подготвени за слуха, че в землището на Голямо Църквище има стара селищна могила. Според легендата там било заровено съкровище. Тандемът се опитал да открие имането и се въоръжил с пълен набор от техника и сечива. В първия ден, в който решили, че ще изследват терена с метал-детектори – полицията ги забелязала и задържала. Съдът в Търговище определил уредите да бъдат конфискувани в полза на държавата.

Защитата на братовчедите настоява пред втората съдебна инстанция, че присъдата е несправедлива. Те припомнят и обстоятелството, че историческата могила и укреплението не били обозначени, за да предупреждават за археологическата стойност на терена. Апелативният съд във Варна ще се произнесе в законния срок.