Голите фенове Защо хора тичат голи по стадиони пред очите на милиони? История на стрийкинга


Как започнало всичко? Не е много ясно. Един ден на някой просто му хрумнало да се съблече дибидюс и да потича така пред много хора, събрали се за някакво събитие. Дори създали дума за тях - streakers (от streak: да тичаш гол на обществено място).

Макар и силно да прилича на ексхибиционизъм, стрийкърството не е акт търсещ сексуално удовлетворение, а по-скоро начин за себеизразяване, бъзик, релакс, предизвикателство, адреналин, комерс, спорт, кауза и т.н. За разлика от нудизма и натурализма, където никой не държи да го гледат гол, тук непременно трябва да те видят много хора, които да разсмееш или възхитиш. Е, винаги се намират и пуритани, които да ядосаш.

Първите случаи на стрийкинг са документирани през 1972 г., когато студенти от Университета Нотърдам в Индиана спонсорират своеобразни голи олимпийски игри. Стига се дотам, че декемри 1973 г. списание Time го нарича "нововъзникнала мода в Лос Анжелис сред студентите и други социални групи". Едно от най-известните стрийкърски събития в университетско градче е Голата Миля(The Nаked Mile). Провеждала се в последния учебен ден на Мичиганския Университет в САЩ от 1986 г., когато привечер до 800 студенти от двата пола хвърляли дрехите си и тичали една миля. От 1998 г. градските власти заедно с полицията започват систематично да оказват натиск срещу проявата, нарушаваща за тях законите за обществено благоприличие. Намесва се и университетското ръководство и така обединените сили, предизвестяват края му през 2001 г., когато участват едва 24 смелчаци, част от които са арестувани и глобени. Оттогава дирите на Голата Миля се губят и тя става нещо като апокрифно събитие за протест...

После стрийкингът навлиза и в поп културата. Рей Стивънс го възпява в песента си The Streaker, която оглавява чартовете през април 1974 г. През 90-те явлението се завръща като ретро мода. Blink 182 започват да пеят голи до кръста по концертите си, а в клипа си "What's My Age Again?" от 1999 г. показат и нещо повече - задниците и пубиса си, но дигитално блърнати. Истината е, че те хич не са чак толкова отворени, а по време на снимките носят бански с телесен цвят. Всъщност дори не знам, защо ги споменаваме, защото те копират великите Red Hot Chili Peppers, които по това време изнасят концерти надянали само чорапчета на пенисите си.

Най-известната стрийкърска случка обаче си остава тази от 46-те Оскари през 1946г- когато 34-годишният Робърт Опел минава през сцената, но щатската национална телевизия го хваща само от кръста нагоре. Оказва се обаче, че това не е случаен, а преднамерен акт - инсцениран от продуцента на шоуто.

Стрийкингът влиза и в комерса. 2004 г. Nike правят телевизионна реклама за обувките си Shox. Именно спортните стрийкъри, са тези които написват историята на това явление. Ето някои от най-великите моменти от нея:

Първият Майкъл О Брайън

Дата е 20 април 1974 г. Мястото - стадион Туикнъм в Англия. Провежда се ръгби среща между отборите на домакините и Франция пред 53 000 души. Изведнъж отнякъде изкача чисто гол мъж и започва да тича, а полицията хуква да го гони. Когато го залавят, единият от полицаите прикрива чатала му с шлема си. Оказва се, че голият е уважаван австралийски брокер Майкъл О'Брайън (тогава на 25 години). Днес той е първият известен спортен стрийкър. В интервю 30 годишни по-късно разказва, че го направил, защото бил ядосан, но и да не бил, нямал особен избор, защото приятелите му щели и без това да го съблекат насила и да го изтикат на игрището.

Шлемът на полицая Брус Пери, също става исторически и дълго време е почетен експонат в местния ръгби клуб, където е закачен да прикрива пакета на снимка в естествен ръст на О'Брайън. По-късно е продаден за 2400 паунда на благотворителен търг в помощ на деца инвалиди и контузени ръгби играчи. В спомените си ченгето разказва, че понеже денят бил доста студен, О'Брайън нямало как да бъде особено горд от мъжкото си достойнство.

Каки с големи бомби

Ерика Роу 1, 2

На стадион Туикнъм му тръгва на стрийкъри. През януари 1982 г. по време на мача между Англия и Австралия за радост на цялото мъжко съсловие на него гола до кръста изкача 24-годишната Ерика Роу. Поводът за радост е внушителната и гръдна обиколка от 100 см. Малко след това една компания я наема да рекламира спортните й фанелки.

Линдзи Доун Макензи 1,2,3,4

Юни 1995 г. друга кака със зашеметяващо големи бомби отново предизвиква мокри мечти у зрителите и играчите на крикет в срещата между Англия и Западните Кариби на стадион Олд Трафорд. По-късно тя прави кариера като еротичен модел и порно звезда. Днес дори си има собствен платен сайт с еротични снимки и видео и фейсайт

Трейси Сарджънт 1,2,3

Януари 2000 г. на закритото първенство по игра с кегли на трева в Норфолк, Англия, налятата 22-годишна сервитьорка Трейси Сарджънт хуква гола по терена и разцелува един от играчите. Ето откровението й: "Като гледах записа след това, изглеждах толкова разплута, че реших да сваля няколко кила. Сега съм с около 6 кг по-слаба. Приятелите ми ме навиха да го направя, за да се посеем. Публиката го хареса. Повечето се усмихваха и ми ръкопляскаха. Един от играчите дори после казал, че това е най-хубавата четвърт, която е играл. На другия ден бях на първа страница на Sun, което бе малко смущаващо за нашите. Баща ми се задави със закуската си, а майка не ми говори с дни. Беше шокирана. Аз също. Все пак не съм ексхибиционист, но Господ знае, какво ме прихвана тогава".

Наоми МакДоналд 1,2,3,4

На турнира Умбълдън 2004 по време на мача между британеца Майлс Касири и новозеландеца Уилиъм Уорд, 22-годишната цинонеста счетоводителка прави топлес шоу. Това не е първата и стрийкърска проява. Малко преди това, тя е направила същото на международна среща по крикет облечена само с бели ботушки и бял мини жуп. После и тя прави кариера като професионален модел и дори е споделила свои секси снимки в MySpase

ексцентрични каки

Шийла Никълс 1,2,3

Едва 19-годишна, тя става известна с циганското колело, което изпълнява на игрището в Лордс по време на крикет срещата между Англия и Австралия, май 1989 г. Понеже е абсолютно гола, така тя показва по актрактивен начин доста косматата си вагина.

Мелиса Джонсън 1,2

23-годишната студентка е първата Уимбълдън стрийкърка. През 1996 г. само по бяла престилчица тя разкрива прелестите си на финалния мач между Ричард Крайчек и Маливай Уошингтън. Сигурно, за да ги нахъса още повече, докато минава покрай тях, тя дори я повдига.

Бригита Булгари 1,2,3

Младата порно актриса за нула време става известна в Италия, след като на 17 октомври 2004 г. се съблича по цици на футболен мач от Италианската Б група между Пиаченца и Катанзаро, за да рекламира свой гол календар. Изглежда това много се харесва и на полицаитe, които вместо да я гонят по терена, я изчакват сама да излезе и джентълменски и подават посребрено пухкаво палто да се наметне...

за кауза

Кевин О'Доноу 1,2

На 9 ноември 2003 г. по време на мач между местни футболни отбори на стадиона в Дейтън, излъчван по телевизията, 32-годишният мъж се съблича по чорапки и маратонки и се затичва по терена. Мотивът му е да спечели бас с колеги и приятели. След ареста му става ясно, че събраните от тях 280 паунда, ще бъдат дарени на градското сиропиталище. Дали това трогва куките, не е ясно, но е факт, че те освобождават Кевин без да му предявят никакво обвинение...

комерсиални

Бен Холивуд 1,2

На 1 септември 1991 г. 23-годишния работник, изкача гол на футболната среща между Шотландия и Хърватия на стадион Хемпдън Парк в Глазгоу, като прикрива инструмента си с традиционата чантичка, която се носи около кръста над шотландския килт. На корема му е изписано "Non stop", a на задника Beat 106 - името на локална радиостанция, която неволно го подтикнала към голото шоу, обявявайки сносна парична награда за този слушател, който й осигури най-голяма публичност. Бен не само, че не получава наградата, ами се отървава на косъм от солена глоба от 10 000 паунда.

прецакани

Брин Рийд

На 7 май 2002 г. 27-годишният мъж си обърква живота като се опитва да скочи гол пред Ролса на Британската кралица, докато тя е на посещение в Нюкясъл, за да открие статуя на известен католически кардинал в катедралата Сейнт Мери. Заради постъпката си е осъден да не се доближава на по-малко от 200 ярда (180 м) от нея и което е по-лошо, уволнен е от държавната си служба в пенсионното ведомство на Англия. Брин толкова се отчайва, че по-късно хленчи пред пресата и дори пише писмо за помощ до премиера Тони Блеър, в което обяснява, че постъпката му е била безобидна шега. Ироничното в случая е, че поради бързата реакция на имперските копои, Елизабет II дори не успява да зърне нищо от прелестите на Брин.

масови

Крикет нашествие

Най-голямото докуметирано нашествие на стрийкъри по време на спортно събитие е на 5 август 2000 на крикет среща между Англия и Западните Кариби на Олд Трафърд. Четирима мъже се събличат голи едновременно, а малко след това трима от тях нахлуват на игрището, като прескачат вратичките докато полицията ги преследва.

професионалистът

Марк Робъртс 1,2

Достоен за финал е Марк - потомствен английски безработен, баща на 3 деца. През 1994 г., когато е едва на 29 години, той намира своето призвание като изскача гол по време на дербито Мърсисайд в Ливърпул. До днес той е първият сериен и професионален стрийкър. Март 2001 г. си създава сайт където оповестява поредната си шуротия и приканва хората да познаят къде ще е следващата.

Една от най-забавните му е тази от 3 юли 2000 г. на 14-ти корт на Умбълдън, където двойка играят Ана Курникова и партньорката й Наташа Зверева. В мига когато съдията иска нови топки, Марк се съблича и излиза с надпис на гъдите: "Only the balls bounce" - бъзик със слоган на реклама на британските сутиени Берли, в която участва самата Курникова. Тя, естествено, реагира като тъпа патка и закрива очите си с ръце, докато охраната не извежда Марк.

Сред най-големите му стрийкърски удари са и тези на Бритиш Оупън 1995, срещата между Манчестър Юнайтед и Чарълтън 1998, Уимбълдън 2002, Финала на Шампионската лига 2002, финала за купата на УЕФА 2003, Американската Суперкупа 2004 (където американските полицаи го изнасят доста грубо), Финала по снукър 2004 и др.

Той не пропусна да се прояви и на Олимпиадата в Пекин, където обаче носи гащи под розовата си поличка и надписът на гърдите и гърба му не е весел слоган, а реклама на сайта www.triviamania. Явно вече стрийкингът му е професия, но това не пречи да си има и фен група във Facebook