Нетрадиционни методи на лечение

Акупресурата като лечебна процедура с много добър ефект за здравето
Кои са Ин и Ян?
За да се разбере действието на акупресурата, трябва да се знае основният постулат в китайската медицина за двете енергии. Образно се приема, че Ян е положителната, а Ин-отрицателната. Те си имат характеристики: Ян-топлина, движение, светлина, мъжки организъм, а Ин -тъмнина, студ, застой, женски организъм. Когато те са в равновесие, в природата имаме хармония, а в човешкия организъм-здраве. Ин и Ян циркулират в енергийни пътища и това са т. н. меридиани и канали.
Кои са петте елемента?
Вторият постулат в китайската медицина е законът за петте елемента-огън, земя, вода, дърво и метал. На всеки от тях отговаря по един плътен и един кух орган. Освен това на всеки орган/общо 12/ отговаря по един меридиан. При всеки от тях 12 часа в денонощието енергията е в максимум и 12 часа е в минимум. Така за 24 часа енергията прави пълен оборот през човешкото тяло, минавайки през всички енергийни пътища.
Кой може да практикува акупресура?
Като способност всеки човек може. По закон в България акупресурата е лечебна процедура и имат право да я прилагат само медицинки специалисти. Най-добър ефект има при-главоболие, мигрена, болки в кръста, травми, артрит, високо или ниско кръвно налягане, неврози, депресии, стресови състояния, настинки, грип, хронична умора. Акупресурата помага дори при тежки заболявания, например след прекаран инсулт повлиява мускулния тонус и това води до облекчаване на състоянието.
Как се процедира?
Принципно жената е Ин. На крака имаме 3 Ин меридиана. Те се кръстосват в една точка и тя трябва да се масажира, ако искаме да балансираме. Точката се намира на 4 пръста нагоре от върха на вътрешния глезен/кокалчето от вътрешната страна/.
Масажира се с натиск към ръба на костта. Болезнено е, но има много добър ефект за трансформация на течностите-ако ви отичат кратата и т. н. При болезнен цикъл при жените се натиска точката между кокалчето и ахилесовото сухожилие/60-ата точка от канала на пикочния меридиан, която има обезболяващ ефект.
Винаги когато правим масаж в точките, е хубаво да се работи двустранно.
Може да боли кръстът и болката да ирадира/да се усеща кък "върви"/ по десния крак, но ще се работят точките и на десния, и на левия крак.
Колко силен и продължителен е натискът?
Силата на натиска зависи от поносимостта на човека. От страната, където е проблемът, точката е по-болезнена, затова натискът от здравата симетрична страна ще е по-голям. При акупресурата трябва да се получи едно особено усещане, наречено "дъ-ци". Пациентите го описват различно-като електрически ток, дълбаене, изтръпване или разпъване. Това усещене означава, че си на точката и че й въздействаш.
Не може да се каже и колко време трае сеансът. Обикновено се отделя минута-две на точка. Смята се, че броят на точките достига 1000, но за масажа са подходящи от 100 до 150. На един сеанс не се правят много точки наведнъж. Ако за даден пациент ще се масажират 14 точки, не е нужно да се третират всичките на една процедура. Достатъчни са 3-4 основни, а останалите се включват поетапно и се редуват. Добре е да има 48 часа между процедурите, т. е. три пъти седмично. Работи се върху болезнени точки и масажът прави преживяването по-малко драстично.
Целта на акупресурата е да събуди вътрешния "лекар" на организма, така че той сам да се справи със заболяването.
Важно е да се осъзнае, че няма метод, който да е панацея. Всичко е комплексно, само акупресурата не е достатъчна, трябва да се води разумен начин на живот, хранене, витамини, движение.