как се преинсталирва компютър

Пълно преинсталиране, пълна безопасност


Страница 1 от 4


Практическо ръководство по възкресение на ОС

Мисълта за преинсталиране на Windows предизвиква доста страхове у по-неопитните потребители. Обяснимо, защото ако сбъркате, ще останете с неработещ компютър или пък ще загубите най-важните си файлове. За да ви предпазим от подобни неприятности, в следващите редове ще ви покажем в детайли как да преинсталирате ОС.
Първото, което трябва да знаете преди да започнете е, че въпреки широко разпространеното схващане, няма нужда непременно да преформатирате твърдия диск. Лошите неща, от които искате да се отървете, се намират единствено в директорията Windows.
Преди да започнете, вземете наблизо дисковете с Windows и инсталирания софтуер. Архивирайте важната инфорамция и задраскайте един ден от календанра си. Ако всичко върви по план, ще успеете да преинсталирате Windows само за няколко часа. Трябва обаче де предвидите и възможноста нещо непредвидено да се случи: може да не намерите необходимия диск, информацията да не е там, където очаквате, или нещо просто да откаже да работи.
Съществува разлика между "ремонтно" (repair) преинсталиране и пълно преинсталиране. В режим Repair имате възможност да запазите настоящите си настройки, докато пълното преинсталиране ще ще ви предостави напълно ново копие на операционната система. Първият вариант е по-бърз и лесен, но за съжаление рядко се справя с възникналите проблеми. Той спроед някои е създаден за системните администратори, които го използват, за да се оправдаят, когато няма време за пълна преинсталация.
Следващите съвети са за пълно преинсталиране (освен ако не е посочено изрично обратното).

Диск за възстановяване на ОС

Повечето персонални компютри би трябвало да са снабдени със CD за възстановяване (restore) на операционната система, вместо с диска на Microsoft Windows. (Ако по някаква случайност притежавате диска с ОС, преминете към разделите, които се отнасят за вашата версия.)
Някои дискове за възстановяване ви дават възможностите, които има оригиналния диск на Microsoft, но с по-добри инструкции и необходимите за вашия хардуер драйвери. Други обаче не могат да направят нищо повече, освен да преформатират твърдия ви диск и да го възстановят в състоянието, в което е бил, когато сте купували PC-то.
Ако вашият диск за възстановяване е предназанчен единствено за преформатиране, архивирайте информацията си върху мрежов или преносим носител, преди да започнете с преинсталирането.

Преинсталиране на Windows 98/Me

След като веднъж сте подготвили Windows Me или 98 и имате start-up дискета, сте готови да започнете процеса на преинсталиране.
Освен ако не правите “ремонтна” преинсталация, отворете MS-DOS Prompt (Start, Programs, MS-DOS Prompt), напишете C:WindowsCommandDeltree /y C:Windows и натиснете Enter. Изтриването на старите файлове може да отнеме доста време, но командата y премахва изискването за потвърждение.
Когато се върнете в режим A:, напишете x:setup, където x е буквата на CD устройството ви (то обикновено е следващата буква след диска, в който е Windows, следователно, ако Windows е в D, CD-то е вероятно E). Напишете Enter и следвайте командите.

Преинсталиране на Windows 2000/XP

Ако притежавате Windows 2000 или XP, архивирайте C:Documents and Settings. Същото направете и с всички останали папки, в които съхранявате информация. Прочетете инструкциите в следващите няколвко параграфа, преди да изпълните съветитие от карето "Подгответе Windows 2000 и XP".
Рестартирайтге компютъра с поставен компакт диск на Windows в него. Когато получите съобщение "Press any key to boot from CD", натиснете произволен клавиш. Ако не виждате това съобщение преди старта на Windows, рестартирайте отново, влезте в BIOS (подробности по тази тема ще откриете в 12-ти брой на PC World) и променете реда, в който са подредени устройствата за четене, така че първо да е това за CD.

[1] 2 3 4